02-01-2023

Gezondheid

Een veel besproken onderwerp het afgelopen jaar. Misschien komt dat ook wel omdat ik daar zelf mee bezig ben het hele jaar. Mensen (weer) gezond krijgen. Het is best een opgave zo af en toe.  Vandaag de dag heeft 65% van de bevolking 1 of meer chronische aandoeningen. Dat moet toch te denken zetten zou je zeggen. Het betekent dus dat waar je je ook begeeft op straat of op werk, of bij vrienden en familie dat bijna iedereen dus iets heeft. Van een kleinigheidje tot een serieuze klacht. En dat in een maatschappij waarin de reguliere zorg zo hoog aangeschreven staat. Maar huisartsen-posten en ziekenhuizen barsten uit hun voegen. Zorg wordt onbetaalbaar. Hoe kan dat dan met zoveel goede specialisten? Zouden er dan niet minder mensen ziek moeten zijn. Je zou toch zeggen dat het percentage van 65% inmiddels gezakt moet zijn tot rond de 30% met al deze medische kennis en overvloed aan medicijnen.  Maar niets is minder waar. Het wordt alleen maar meer. Die 65% gaat de komende jaren alleen maar verder omhoog als we het tij niet keren. Daar ligt dan ook een belangrijke taak voor de vele alternatieve therapeuten.

Ik heb onlangs een boek gelezen van een Amerikaanse arts Dale Bredesen. Deze arts ging 25 jaar geleden aan de slag met het onderzoeken van o.a. Alzheimer en hoopte daar een medicijn tegen te vinden die alzheimer zou uitroeien. Zijn vrouw die ook arts is zei toen al tegen hem maak het je makkelijk en kijk eerst maar eens naar de leefstijl van de mensen. Toch ging hij op onderzoek uit en 25 jaar later was hij er achter dat 36 factoren een rol spelen bij Alzheimer en dat je die dus niet zomaar oplost met een medicijn. Had ik maar naar mijn vrouw geluisterd zei hij na 25 jaar. De oorzaak van Alzheimer en vele andere aandoeningen komt voort uit voeding, stress en toxische belasting was zijn conclusie. Hij heeft nu een speciaal leefstijlprogramma ontwikkeld en dan blijkt dus dat de mensen die daar mee aan de slag gaan Alzheimer doen verminderen of laten verdwijnen.

Zo zie je maar dat we veel serieuzer om moeten gaan met onze leefstijl, en dan beginnen bij ons voedsel. We zullen ons de komende jaren meer moeten gaan bezighouden met het voedingspatroon van mensen. En dan is eigenlijk nog meer bepalend wat we niet eten dan wat we wel eten. En daar bedoel ik mee dat we tekorten oplopen. En dan gaat het vooral om gezonde vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Koolhydraten kunnen we best wat minder op focussen. Die krijgen we in overvloed binnen en mag best wat minder. Daarnaast moeten we anders gaan kijken naar stress. We moeten niet de illusie hebben dat een stressvrij leven bestaat. En dat moet ook helemaal niet. We hebben het nodig om te overleven en het maakt ons sterker. We moeten er beter mee leren omgaan. En wij als therapeut/coach zijn eigenlijk gewoon verplicht om de stress as in ons lichaam te kennen. De HHB as. Dan pas kun je mensen begeleiden in omgaan met stress. En als laatste de toxische belasting en dat is alles wat we per dag binnenkrijgen waar het lichaam niets aan heeft en daar graag weer vanaf wil. We hebben nooit alles in eigen hand. We weten niet wat we allemaal inademen, of hoeveel restanten bestrijdingsmiddelen er in onze groenten zitten, maar we zouden wel zo schoon mogelijk kunnen eten door meer biologische producten te kopen, minder cosmetica te gebruiken, minder bewerkt voedsel te eten.

Er is de komende jaren veel werk te verzetten voor ons als gezondheidstherapeuten. Maar ik ben wel van mening dat samenwerken met reguliere artsen cruciaal is voor het behalen van succes. Er zijn gelukkig steeds meer artsen die het nut inzien van alternatieven. We moeten gaan zoeken naar die verbinding en we moeten oppassen dat wij als alternatieve therapeuten niet te veel gaan versnipperen. Met z’n allen terug naar de basis en vandaar uit de weg omhoog.

Veel succes allemaal in het nieuwe jaar

Jan van den Beukel

Voel je fit Westland