Westlands Onderwijs

 

De wereld is aan alle kanten aan het veranderen, zowel praktisch als op het gebied van bewustwording.
De onderwijsbehoefte is aan het veranderen, zowel bij leerlingen, ouders als bij vakkrachten. In het Westland zijn de volgende scholen in oprichting:

1.  B3 basisschool Vovie

Vovie Westland word Vovie Hodenpijl!
Na lang zoeken heeft de werkgroep gevuld met westlandse en haagse ondernemende vrouwen de perfecte locatie gevonden dichtbij het Westland. Namelijk bij OpHodenpijl in Schipluiden. Voor meer informatie bekijk de website www.vovie.nl/hodenpijl. De eerste aanmeldingen voor de school zijn al binnen en op 17 juli is er een informatiebijeenkomst die ook helemaal vol is met ouders, vrijwilligers en andere geïnteresseerde. Wat een inspiratie! Dit motiveert ons team enorm om
Door te gaan en niet op te geven. Het kan gewoon, en het gebeurd gewoon. De betere wereld creëren wij zelf met onze eigen handen, samen. 


2.  Thuisonderwijs De BeLeving

Samen leren van het leven en elkaar, bij elkaar thuis en midden in de natuur. Leren zonder schoolgebouw, in een huiselijke omgeving. Ontdekken met andere kinderen, hun ouders, je eigen ouders en andere mensen om jullie heen. Jouw eigen unieke leerproces doormaken en tegelijkertijd verbonden zijn met de mensen om je heen. Dat is wat we willen realiseren met “De Beleving”.  Samen met andere gezinnen die vrijstelling hebben van de leerplicht of op een andere manier voor thuisonderwijs hebben gekozen, vormen we een community. In kleine groepen van 3-5 gezinnen (afhankelijk van de hoeveelheid kinderen per gezin en behoefte) komen we meerdere dagen per week samen en ook de grote groep gaat samen tweewekelijks op avontuur. Met en zonder eigen ouders, bij elkaar en op allerlei andere plekken in het Westland en omstreken. 

De ene ouder knutselt graag aan de keukentafel over thema’s, waar de andere ouder graag op avontuur gaat het bos in. De ene ouder houdt van voorlezen of muziek maken, waar de ander goed is in spelletjes doen en sport. De ene ouder heeft een moestuin vol leerzame processen, waar de ander graag hutten bouwt in de achtertuin. De ene ouder vindt het leuk om met kinderen aan grote projecten te werken, de andere bakt elke week samen een taart, koekjes of brood. Zo beleven de kinderen altijd wat anders en leren we met, bij en van elkaar. Ook excursies, workshop of musea kunnen worden ingezet. Grote avonturen, en kleine gezellige momenten en vooral heel veel spelen, want spelen is de aller belangrijkste vorm van leren. 

Hoe dat eruit ziet? 23 juni is er een informatieavond waarvoor je je via e-mail kunt opgeven. 
Mail ons met alles wat je wilt weten: debeleving.westland@gmail.com en volg ons op Instagram @debeleving.westland voor meer nieuws! 

 

3.  Nieuw vorm te geven ontwikkeling in basis en voortgezet onderwijs:

Het aantal mensen uit de sector die opstaan en aangeven ‘ik wil bouwen aan beter onderwijs’ groeit. 
Nieuw Westland ziet een rol weggelegd om deze mensen bij elkaar te brengen en krachten te bundelen zodat samen deze ontwikkeling ingezet kan worden. Of dat binnen het huidige onderwijs zal plaatsvinden of dat er geheel nieuwe initiatieven ontstaan; dat zal de tijd leren.
Grote kans dat jij hier ideeën over hebt!
Heb jij expertise in het (PO of VO) onderwijs en heb je de behoefte om een positieve verandering teweeg te brengen?
Dan nodigen we je harte uit voor de 1e bijeenkomst voor:  Onderwijs Nieuw Westland
Datum: woensdagavond 9 juni 20.00-21.45  (vanaf 19.30u inloop om onderling te verbinden)
Locatie: Cultuurschuur Monster
Bijdrage: € 5,- p.p. voor koffie en thee, graag contant meebrengen

Opbrengst
Na deze bijeenkomst hopen we het volgende bereikt te hebben;
- inzicht in het Westlandse netwerk van ‘Onderwijs verbeteraars’
- inzicht in de uitdagingen die door dit netwerk gesignaleerd zijn
- een eerste voorsortering van subgroepen (op thema/op aanpak/op schoolrichting?)
- zicht op vervolgstappen & vervolg afspraak
Ben je erbij op 9 juni? Laat het s.v.p. even weten via onderwijs@nieuwwestland.nl