Afstappen van de tech-giganten

 

Waarom Afstappen?

De tech-giganten hebben de macht min of meer overgenomen. Groter dan de landen waar ze in werken, kunnen ze de regels ofwel dicteren, ofwel negeren. Steeds meer mensen hebben in de gaten dat de gegevens die de tech-giganten over ze verzameld hebben op allerlei manieren worden misbruikt. Wij willen onze vrijheid terug en daarom nemen we zelf de verantwoordelijkheid voor onze IT-infrastructuur. Te beginnen met de "cloud".

 

Wat is de cloud?

De smartphone was niet half zo smart geweest als er geen 'cloud' was: de computersystemen van de tech-giganten die al hun serverparks laten samenwerken alsof het maar een enkel beest was. Wat je ermee kunt, heel in het kort - of het nu de iCloud van Apple is of  Google Drive / GSuite:

  • Bestanden van je pc of telefoon opslaan in je virtual drive.
  • Je digitale kalender van telefoon of pc synchroniseren
  • Online documenten bewerken, dus zonder los programma ernaast.
  • Je mailaccount is bij big tech gekoppeld aan al deze functies. Het mailaccount dient niet alleen voor de mail, maar voor de hele cloud.

Overstappen naar de cloud van nieuwwestland.com

We gaan langzaam aan overstappen naar een eigen cloud systeem, dat heet Nextcloud. In samenwerking met partners uit het Society 4.0 netwerk gaan we deze dienst aanbieden aan de leden. In eerste instantie beginnen we met een kleine pilot om te ontdekken wat er wel en niet goed gaat. Je kunt je nog aanmelden voor deze pilot als je lid bent van Nieuw Westland met een mail naar info@nieuwwestland.nl onder vermelding van je Naam, email adres, telefoonnummer en eventuele werkgroepen waar je in zit.

Wat je krijgt

  • een email adres op nieuwwestland.com. Je gmail of hotmail account kun je wel aanhouden want helemaal zonder zal misschien niet zomaar lukken. Dit email adres is ook je inlog voor nextcloud.
  • een virtual drive van 5Gb. Je documenten kun je hier parkeren. Nextcloud bewaart je document op je eigen disk en zet een kopie in de cloud. Die kun je ook delen met anderen, read-only of met schrijf-toegang. Deze virtuele drive gaan we ook binnen de vereniging zelf in gebruik nemen.
  • toegang tot een online office, zodat je geen extra programma nodig hebt voor een text-document, een spreadsheet of presentatie.
  • zeer beperkte support. De pilot is met name voor wie de cloud al lang gebruikt en waarschijnlijk 1,2,3 op weg zal zijn. Bij vragen, vastlopers en gewoon ook om iets anders te vragen dan over Nextcloud: de telegram-groep NW Data en Internet Gelukt?! Kom erbij om anderen met vragen ook te helpen!

Het IT-team van Nieuw-Westland bestaat uit enkele vrijwilligers die dit er even bij doen. Daarom beginnen we met een klein clubje. Iedereen zal iedereen moeten helpen, want als we allemaal kijken naar die drie handige floeperts dan redden we het niet. Deze samenwerking mogelijk maken, dat is net waar een vereniging als de onze om draait. Technisch is er veel vertrouwen in het product maar de echte vraag zal zijn of we het kunnen supporten