Pilot nieuwwestland.com

Vanaf 20 juni start Nieuw Westland met een pilot voor het afstappen van de tech-giganten. Via onze landelijke contacten hebben we een dienstverlener gevonden die speciaal voor ons en andere Society 4.0 verenigingen een infrastructuur bouwt die voor ons gaat dienen als vervanging voor Google Drive (documenten, sharing) en Gmail (ofwel gewoon email).

Leden kunnen nog meedoen met de pilot, neem dan even contact op met info@nieuwwestland.nl o.v.v. Pilot Nieuwwestland.com o.v.v. naam, email, telefoonnummer en evt. groepen waarin je actief bent. Je wordt dan uitgenodigd voor de telegram-groep NW Data en Internet zodat je snel contact hebt met het de pilotgroep.

De pilot loopt tot ongeveer 1 december 2021. Dan weten we echt wel of we verder willen met deze opzet, of dat we weer gewoon terug gaan naar de tech-giganten.

 

Support

Support ofwel hulp bij problemen. Je komt er niet uit. Dat is normaal. Wie lukt alles nu de eerste keer, gelijk in 1x alles goed? Daarom doen we ook eerst een pilot. 10 leden zoeken het samen uit, proberen uit, leren de do's en don'ts. En zo komen we in kleine stapjes verder.

Support is dus erg beperkt want wij zijn allemaal vrijwilligers met al reeds een baan. Dus we doen ons best. Als iedereen iedereen helpt i.p.v. alle vragen gaan naar die 1 of 2 bijdehante personen, dan maken we een serieuze kans op succes.

Wat te doen bij problemen?

  1. Check eerst de instellingen en tekst op deze website
  2. Informeer even in de telegram-groep
  3. Check zelf ook in de forums, documentatie van Nextcloud op https://help.nextcloud.com en de subreddit op https://www.reddit.com/r/NextCloud/
  4. Doe je handen in het haar, leun achterover en blijf kalm

Nextcloud

Nextcloud is een alternatief voor het schrijven, opslaan en delen van documenten. De software is open-source. Er zijn maar enkele aanbieders in Nederland. Maar je zou het ook zelf kunnen hosten op een eigen server in een datacenter of meterkast. Maar dat willen wij niet, want de IT-ers binnen Nieuw Westland hebben al een baan en bij storing kunnen we dus niet altijd zelf ingrijpen.

Meer specifiek geeft Nextcloud de volgende mogelijkheden:

  • Het aanmaken, bewerken en delen van 'office' documenten: Text Documenten, Spreadsheets, Presentaties (Lees: Word, Excel, Powerpoint). Dit gaat via de website waarvan we morgen het adres ontvangen.
  • Het aankoppelen van een virtuele drive op een lokale folder. Het programma NextcloudClient regelt dat voor je. Je wijst een bestaande map aan op je disk, al dan niet reeds gevuld met bestanden. In NextcloudClient geef je aan dat deze map moet worden gesyncht. Dan wordt de inhoud van de map synchroon gehouden van de kopie van alles in onze Nextcloud. Een online bewerking zie je terug in een verandering op je disk.
  • Download Nextcloud Client via hun website.
  • Bekijk de instellingen voor Nextcloud van nieuwwestland.com
  • Het delen "sharen" van bestanden met anderen. Dit kan gaan om andere nieuwwestland.com accounts, maar je kunt ook delen met 'aan wie je het adres maar mailt'. Dit gaat allemaal via de website.