Afstappen van de tech-giganten

 

Waarom Afstappen?

De tech-giganten hebben de macht min of meer overgenomen. Groter dan de landen waar ze in werken, kunnen ze de regels ofwel dicteren, ofwel negeren. Steeds meer mensen hebben in de gaten dat de gegevens die de tech-giganten over ze verzameld hebben op allerlei manieren worden misbruikt. Wij willen onze vrijheid terug en daarom nemen we zelf de verantwoordelijkheid voor onze IT-infrastructuur. Te beginnen met de "cloud".

 

Wat is de cloud?

De smartphone was niet half zo smart geweest als er geen 'cloud' was: de computersystemen van de tech-giganten die al hun serverparks laten samenwerken alsof het maar een enkel beest was. Wat je ermee kunt, heel in het kort - of het nu de iCloud van Apple is of  Google Drive / GSuite:

 • Bestanden van je pc of telefoon opslaan in je virtual drive.
 • Je digitale kalender van telefoon of pc synchroniseren
 • Online documenten bewerken, dus zonder los programma ernaast.
 • Je mailaccount is bij big tech gekoppeld aan al deze functies. Het mailaccount dient niet alleen voor de mail, maar voor de hele cloud.

Overstappen naar de cloud van nieuwwestland.com

We gaan langzaam aan overstappen naar een eigen cloud systeem, dat heet Nextcloud. In samenwerking met partners uit het Society 4.0 netwerk gaan we deze dienst aanbieden aan de leden. In eerste instantie beginnen we met een kleine pilot om te ontdekken wat er wel en niet goed gaat. Je kunt je nog aanmelden voor deze pilot als je lid bent van Nieuw Westland met een mail naar info@nieuwwestland.nl onder vermelding van je Naam, email adres, telefoonnummer en eventuele werkgroepen waar je in zit.

Dit aanbod is alleen voor privé personen, d.w.z. als je een eenmanszaak hebt maakt ons het echt niet uit maar als je een bedrijf hebt met meerdere accounts / personeelsleden dan is deze service niet voor jouw bedrijf, maar alleen voor jou.

Momenteel verzamelen wij de liefhebbers voor de pilot en onze dienstverlener is voor ons aan de slag. Binnenkort verschijnen op deze pagina de juiste instellingen om Nextcloud op uw telefoon en pc in gebruik te nemen. Dan zullen we ook een avondje aanbieden om de spullen samen in gebruik te nemen.

De pilot gaat een half jaar lopen en dan gaan we ofwel doorpakken en alle leden een bescheiden account aanbieden, of we gooien de handdoek in de ring als het niet ging. Spannend!

Wat je krijgt

 • een email adres op nieuwwestland.com. Je gmail of hotmail account kun je wel aanhouden want helemaal zonder zal misschien niet zomaar lukken. Dit email adres is ook je inlog voor nextcloud.
 • een virtual drive van 5Gb. Je documenten kun je hier parkeren. Nextcloud bewaart je document op je eigen disk en zet een kopie in de cloud. Die kun je ook delen met anderen, read-only of met schrijf-toegang. Deze virtuele drive gaan we ook binnen de vereniging zelf in gebruik nemen.
 • toegang tot een online office, zodat je geen extra programma nodig hebt voor een text-document, een spreadsheet of presentatie.
 • zeer beperkte support. De pilot is met name voor wie de cloud al lang gebruikt en waarschijnlijk 1,2,3 op weg zal zijn. Bij vragen, vastlopers en gewoon ook om iets anders te vragen dan over Nextcloud: de telegram-groep NW Data en Internet Gelukt?! Kom erbij om anderen met vragen ook te helpen!

Het IT-team van Nieuw-Westland bestaat uit enkele vrijwilligers die dit er even bij doen. Daarom beginnen we met een klein clubje. Iedereen zal iedereen moeten helpen, want als we allemaal kijken naar die drie handige floeperts dan redden we het niet. Deze samenwerking mogelijk maken, dat is net waar een vereniging als de onze om draait. Technisch is er veel vertrouwen in het product maar de echte vraag zal zijn of we het kunnen supporten.

De Instellingen

Nog niet bekend. Binnenkort verschijnen:

 • De email nieuwwestland.com instellingen: generiek, voor Thunderbird, voor Android, voor iOS. Instellingen voor Outlook, Apple Mail en andere tech-giganten-specifieke software gaan we niet maken want we zijn aan het afstappen ;-) Maar de instellingen van generiek werken sowieso.
 • De nextcloud van nieuwwestland.com: generiek en de specifieke schermpjes voor Windows PC, Apple, Linux, iOS en Android.

 

FAQ

 • Je krijgt dus email en nextcloud op een nieuwwestland.com adres. Zijn de wachtwoorden hetzelfde? Ja, die houden we synchroon. Hoe het precies moet gaan werken is nog niet bekend want onze dienstverlener is momenteel deze services aan het inregelen.
 • Kun je ook documenten delen in groepen e.d.? Dat moet wel kunnen, maar dit moeten we allemaal nog inrichten. Hiervoor gebruiken we natuurlijk de groepen die er al zijn.
 • Is er ook 2FA - two factor authentication- ? Dit betekent dat je met een melding op je telefoon als extra beveiliging moet inloggen. Ja dat is mogelijk, maar de agenda onttrekt zich eraan om logische redenen.
 • Zijn er meer bronnen en mogelijkheden rond "Afstappen van de tech-giganten"? Jazeker. Barry Voeten heeft een hele lange lijst met alternatieven. Waag en Freedom Internet hebben een project waarbij je via Matrix (een betere telegram) kunt chatten. Bij Society 4.0 is er ook een groep die aan alternatieven werkt: Domein 4. Regionale digitale infrastructuur via Telegram https://t.me/joinchat/O02gsk1GsRFiYTk0 - deze groep stapt binnenkort over op Zulip (nog niet beschikbaar).