Doelstelling 

De doelstellingen van deze groep zijn onder andere zorgen voor onafhankelijkheid en zelfverzekerdheid in je eigen moestuin. Verbinding met elkaar en de natuur. En op langer termijn het aanleggen van een voedselbos/permacultuur in alle dorpskernen van 't Westland. In de natuur groeit alles overal gratis. Alles wat je nodig hebt is tijd, aandacht en liefde.

  1. Bewustwording
  2. Zelfregulering 
  3. Seizoensaanpak

 

Bewustwording

Stel je een leven voor zonder supermarkt, waar voedsel voorradig is. Wat zou je nodig hebben om te overleven? Sta daar eens bij stil? Wat zijn jouw eerste levensbehoeften voor een gelukkig leven?

De natuur heeft het beste met de mens voor. Het levert alles wat de mens nodig heeft. Daar mag je op vertrouwen. Dat wetende, denk eens aan de seizoensproducten. Wat levert leven volgens de seizoenen jou op? We mogen respect hebben voor deze natuur. Zoals de natuur/ aarde ook de mens respecteert en voorziet van wat het nodig heeft. Hoe zou de natuur/ aarde vinden dat wij, mensen, met hem/haar omgaan?

 

Zelfregulering

Drinkwater Eerst even een bewustwordingsmomentje: waar heb je drinkwater voor nodig? Het woord zegt het al. Om te drinken en te koken. Voor douche, wc, kledingwassen, handen wassen is regenwater prima. Er zijn veel manieren om regenwater op te vangen. Van regenwater drinkbaar water maken, dat kan onder andere met behulp van een filter. Kijk eens naar Berkey-filter.

Groenten Kweek je eigen groenten. Heb je een tuin, dan kun je op weinig ruimte al heel wat kweken. Internet staat vol met moestuintips. Bevraag mensen in je omgeving die zelf kweken (professioneel of voor eigen eet). Ook bestaan er vele tijdschriften en boeken die je van moestuinweetjes kunnen voorzien.

Zaden zijn verkrijgbaar bij leveranciers zoals Bolster en op zadenruilbeurzen. Of je spaart de zaadjes uit je biologische paprika of pompoen van de markt! Doe inspiratie op bij bestaande moestuinen en volkstuinen. Hier en daar in Westland zie je particuliere volkstuinen langs de weg. Bekijk deze eens grondig. Wat planten ze wanneer? Hoe ver uit elkaar? Misschien zie je de tuinder zelf aan het werk. Maak een praatje, daar staat hij of zij vast voor open! Zo kom je er achter waar je op moet letten bij het zelf kweken. Heb je geen tuin? Je kunt wellicht ergens een stukje grond huren.

Kruiden en specerijen  Een scala aan kruiden en specerijen gaan jouw gerechten voorzie van een smakelijke touch. Denk aan basilicum, rozemarijn, komijn en karwijzaad. Ook een maggiplant of laurierstruik geeft fantastische smaakmakers. Veel kruiden en specerijen hebben ook een geneeskrachtige werking. Denk aan kurkuma of gember met hun ontstekingsremmende werking.

Fruit kweek je eigen fruit. Al op een klein stukje grond kun je een fruitboompje planten, zoals een perzik of perenboom.
Internet staat vol met tips voor eigen fruitteelt. En kijk tijdens je wandeling of fietstocht eens om je heen welke fruitbomen een ander kweekt. Staat deze in de zon? Naast een sloot? Wat doet de eigenaar om de vogels er niet mee te voeren?

Noten Er bestaat een grote variëteit aan noten. Deze zijn lang te bewaren, dus goed als wintervoorraad. Noten zijn rijk aan gezonde vetten en eiwitten, dus een prima vleesvervanger. Hier en daar in de natuur zijn hazelaars te vinden waar je in het vroege najaar hazelnoten van kunt plukken. Een eigen walnotenboom in je tuin is ook een rijkdom.

Boter, kaas, eieren, en vlees Ken je een boer? Maak vrienden en kijk wat je rechtstreeks bij deze boer kunt bestellen. In de regio kun je in ieder geval terecht bij: Zuivelboerderij Van Winden, Boerderij Landlust (CSA), Rechtstreex en Boerin van Midden-Delfland.

Een aantal tips:

 



Nieuw Westland wil je inspireren in zelfvoorzienend zijn op het gebied van voedsel- en drinkwatervoorziening. 

Doe je voordeel met onderstaande ideeën. Vind de informatie die je nodig hebt, zoek elkaar op, werk samen en verbind! Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Het is leuk en leerzaam om je ervaringen te delen met en informatie te vergaren bij gelijkgestemden. Dat motiveert en inspireert. Te denken valt aan verenigingen, clubs, vrienden, buren, etc. Ook kun je je overproductie ruilen tegen andere producten. Of jezelf specialiseren in één gewas en dit aanbieden in ruil voor, verzin het maar. Je kunt eventueel denken aan inkoopcombinaties, waarbij één persoon bepaalde (grootschalige) inkopen doet (vanwege ingangen via zijn/haar netwerk bijvoorbeeld) en deze binnen de combinatie verdeelt.

 

Het hele jaar door

In de wintermaanden is het een uitdaging om dagelijks in je eigen voedsel te voorzien. Je kunt voedsel dat je in de zomer kweekt op verschillende manieren bewaren voor consumptie in de winter. Te denken valt aan:

  • Bewaren op koude plaats (pompoen, appels, (stoof)peren)
  • Bewaren in zand (peen, aardappelen, kroten)
  • Inmaken
  • Invriezen
  • Fermenteren
  • Voedsel drogen (oven of voedseldroger)

 

Samenwerking

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Het is leuk en leerzaam om je ervaringen te delen met en informatie te vergaren bij gelijkgestemden. Dat motiveert en inspireert. Te denken valt aan verenigingen, clubs, vrienden, buren, etc. Ook kun je je overproductie ruilen tegen andere producten. Of jezelf specialiseren in één gewas en dit aanbieden in ruil voor, verzin het maar.

Je kunt eventueel denken aan inkoopcombinaties, waarbij één persoon bepaalde (grootschalige) inkopen doet (vanwege ingangen via zijn/haar netwerk bijvoorbeeld) en deze binnen de combinatie verdeelt. 

Extra’s

Heb je een groep gelijkgestemden om je heen én een lap grond? Wat een rijkdom! Je kunt met elkaar plannen maken en denken aan het aanleggen van een voedselbos of een CSA! Meer info hierover via Annelies Lapré, tel. 06-13603484. Wil je meer aandacht besteden aan het optimaliseren van het bodemleven, om zo nog beter te kunnen kweken? Denk aan perm cultuur, gebruik van lavameel en wormenmest. Hoe meer wormen in je grond, hoe gezonder de bodem! Zelfs kun je denken aan een wormenhotel. 

 

Pluktuinen / voedselbosjes in kernen en regio

  1. De wijk Grote Geest - Monster.
  2. ..