juni 2023

Comfort en weerstand

 

De laatste jaren hebben we het steeds vaker over gezondheid. Dat is op zich goed nieuws maar toch neemt het aantal gezonde jaren nog steeds af en zijn we meer en vaker chronisch ziek. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Maar vragen we ons eigenlijk wel af hoe dit komt? Zijn we wel zo gezond bezig of praten we er alleen maar over?
We leven in een wereld waar comfort voor ons steeds belangrijker wordt. We doen nou eenmaal niet graag wat ons energie kost. Maar juist dit gedrag belemmert onze gezondheid en vitaliteit.

Even een paar voorbeelden.

  • De E bike. Dit vermindert onze spierkracht, dus onze weerstand.
  • Als het kan pakken we de lift of de roltrap. Vermindert dus spierkracht.
  • Het liefst voor alles een afstandbediening.
  • In de winter altijd 20 graden d.m.v. verwarming en in de zomer door airco, met andere woorden we kunnen niet meer tegen kou en hitte. Dit vermindert onze weerstand.
  • Ieder uur van de dag is er eten voorradig. En vaak niet eens voedsel maar vulstof. Dit is de meest zware belasting voor ons immuunsysteem.
  • Langdurig gebruik van ons mobiel. Dit overprikkelt ons brein.

En zo kunnen we nog even doorgaan.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit allemaal niet meer zou mogen. We leven nou eenmaal in een tijd waarin dit is ingeburgerd. Wat ik ermee wil zeggen is dat als we alleen maar voor comfort kiezen we het onze gezondheid behoorlijk lastig maken.
Dus sport of beweeg met regelmaat. Eet af en toe eens wat minder en gezonder. Pak ook eens vaker een trap. Doe eens boodschappen met de fiets. Accepteer soms ook kou en hitte. Daag je brein eens uit door bv dingen te gaan leren en leg je mobiel ook eens wat vaker opzij. Zo kunnen we comfort ook best een plek geven in ons leven, maar denk ook aan je weerstand. Een sterke weerstand maakt ons nou eenmaal weerbaarder tegen ziektes.


Jan van den Beukel


02-04-2023

(Chronische) pijnklachten

Veel mensen kampen met pijnklachten. Soms kort maar vaak langdurig. Het eerste wat de mensen dan doen is een afspraak maken bij de huisarts. Vaak worden er dan pijnstillers of ontstekingsremmers voorgeschreven. Helaas heeft de huisarts niet de tijd om uitgebreid uit te vragen wat de onderliggende oorzaak zou kunnen zijn dus de route met pijnstillers is vaak de makkelijkste. Bij een klein percentage helpt dit soms ook en blijft de pijn ook weg. Maar bij veel mensen zal het de klacht alleen maar versterken. Die pijn vertelt ons iets. Het is de natuurlijke handrem. We moeten daarom altijd uitzoeken waarom er pijn aanwezig is. Als het om fysieke pijnklachten gaat dan weten we dat dit altijd signalen uit ons bindweefsel zijn. Het zegt dat er schade is of dat er schade dreigt te ontstaan als we doorgaan. In deze gevallen is het voorschrijven van pijnstillers dan niet de juiste oplossing. Het is bijna altijd een disbalans tussen de belasting en belastbaarheid. En deze disbalans moet eerst hersteld worden. Dit vraagt ook een actieve rol van de cliënt/patiënt. We danken ons herstel altijd graag aan de arts of therapeut, maar herstel kan alleen maar uit onszelf komen. Artsen en therapeuten kunnen wel iemand weer op het juiste spoor zetten. Hierdoor lijkt het of het herstel sneller gaat, maar eigenlijk volgt het dan weer de normale fysiologische weg. Informatie geven en adviseren is eigenlijk de belangrijkste rol van de arts of therapeut. Daarnaast zijn er altijd wel een aantal toepasbare interventies om toe te passen. Dit is dan om herstel belemmerende factoren weg te nemen. Zo kan je met de juiste kennis en de wil van je cliënt om actief deel te nemen aan zijn/haar herstel pijnklachten weer herstellen en in de toekomst voorkomen. En heel vaak hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het is meestal onze eigen perceptie of onze omgeving die invloed hebben op de mate van pijn. Als voorbeeld: 1 op de 3 mensen heeft een hernia. De meeste voelen daar niets van. Tot het moment dat we het zouden weten. Binnen een week ervaren ze dan ineens wel pijnklachten. En zo zijn er mensen met gradatie 4 artrose zonder noemenswaardige klachten terwijl iemand met gradatie 1 niet meer van de bank af komt. Het is hoe we er mee omgaan en wat we zelf bereid zijn om eraan te doen.  Met een beetje hulp van de arts of therapeut.


Jan van den Beukel


03-03-2023

Burn-out

De laatste tijd zien we steeds meer burn-out klachten. Zo’n 1 op de 6 werknemers kampen met burn-out klachten en dit wordt steeds meer. Ondanks alle inspanningen die we doen wordt het niet minder. Dat is dan gek toch? Of benaderen we een burn-out misschien verkeerd? 
Ik zag vorige week een bericht van het CBS dat ze de term burn-out veranderen in psychische vermoeidheid. Pfff dacht ik toen. Dan wordt het dus nog erger. We moeten ons wel de vraag stellen of burn-out altijd psychisch is. Meestal niet. Het is vooral een fysiek probleem. Het is het lichaam wat op de rem trapt. En het lichaam heeft altijd gelijk. 
Begrijp me niet verkeerd maar bij heel veel mensen is het niet psychisch, maar wel een probleem. Het verdient mijn inziens een andere aanpak. We moeten snappen wat onze stress as, vooral de HHB as doet. De HHB as is de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier as. Deze komt in actie zodra er stress is. Het volgt een aantal stappen die vooral belangrijk zijn in een echte stresssituaties. Maar is bijvoorbeeld werkdruk echte stress?  Denk het niet. We zullen als behandelaars anders naar stress moeten kijken om zodoende mensen sneller van hun burn-out klachten af te helpen. Want de meeste symptomen behorende bij een burn-out zien we ook terug als symptoom bij verkeerde ademhaling, slaapproblemen en immuun problemen. Dus als we met die drie aan de slag gaan dan zul je zien dat burn-out klachten snel minder worden. Want waarom heeft iemand met een hoge werkdruk een burn-out terwijl zijn collega die precies het zelfde doet nergens last van heeft? Hier moeten we de komende tijd over na gaan denken en mee aan de slag gaan. Dan kunnen we heel veel burn-out klachten snel laten verminderen.

Jan van den Beukel
Voel je fit Westland


02-02-2023

Gezondheid

In de vorige nieuwsbrief schreef ik al dat gezondheid een steeds breder besproken onderwerp is. De corona tijd die inmiddels gelukkig achter ons ligt heeft dat natuurlijk ook versterkt. Hoewel vatbaarheid voor ziekte niet in alle gevallen is te voorkomen is toch het besef door gedrongen dat gezondheid belangrijk is. En als het om gezondheid gaat dan gaat het om fysieke gezondheid maar vooral ook mentale gezondheid. Deze twee kunnen we gewoonweg niet los van elkaar zien en als therapeut moet je ook altijd naar beide kijken. Nu is het helaas zo dat veel reguliere artsen alleen naar de klacht op zich kijken en vaak niet naar het gehele plaatje. Want hoe komt het nou dat we ziek worden. Of hoe komt het nou dat ik altijd last van mijn darmen heb. En waarom heb ik nu zo vaak eczeem. Ik smeer van alles.  Hoe komt het nou dat mijn knie of rug of wat anders nu zo’n pijn doet. Ik heb niets geks gedaan. Het is er zomaar ingeslopen. Dit vraagt een brede kijk. Je moet dat weten wat er speelt in het leven van de persoon die voor je zit. Pas dan kan je behandelen of adviezen geven waar jou cliënt mee vooruit kan.

Maar hoe gaan we nu samenwerken met reguliere artsen. Vaak worden alternatieve therapeuten gezien als kwakzalvers. En soms klopt dat ook wel. Maar net zo goed zitten er tussen artsen en therapeuten ook koekenbakkers. Ik hoor in mijn praktijk af en toe dingen die een arts roept wat kant nog wal raakt. Het wordt tijd om met z’n allen de schouders eronder te zetten en te gaan samenwerken met elkaar. Ook wij als alternatieve therapeuten moeten ons continu blijven ontwikkelen en doorleren. En zo kunnen we vol vertrouwen de toekomst in. Binnen 3 generaties zoveel mogelijk mensen klachtenvrij. Het kan. Mits we gaan samenwerken.

Jan van den Beukel

Voel je fit Westland


02-01-2023

Gezondheid

Een veel besproken onderwerp het afgelopen jaar. Misschien komt dat ook wel omdat ik daar zelf mee bezig ben het hele jaar. Mensen (weer) gezond krijgen. Het is best een opgave zo af en toe.  Vandaag de dag heeft 65% van de bevolking 1 of meer chronische aandoeningen. Dat moet toch te denken zetten zou je zeggen. Het betekent dus dat waar je je ook begeeft op straat of op werk, of bij vrienden en familie dat bijna iedereen dus iets heeft. Van een kleinigheidje tot een serieuze klacht. En dat in een maatschappij waarin de reguliere zorg zo hoog aangeschreven staat. Maar huisartsen-posten en ziekenhuizen barsten uit hun voegen. Zorg wordt onbetaalbaar. Hoe kan dat dan met zoveel goede specialisten? Zouden er dan niet minder mensen ziek moeten zijn. Je zou toch zeggen dat het percentage van 65% inmiddels gezakt moet zijn tot rond de 30% met al deze medische kennis en overvloed aan medicijnen.  Maar niets is minder waar. Het wordt alleen maar meer. Die 65% gaat de komende jaren alleen maar verder omhoog als we het tij niet keren. Daar ligt dan ook een belangrijke taak voor de vele alternatieve therapeuten.

Ik heb onlangs een boek gelezen van een Amerikaanse arts Dale Bredesen. Deze arts ging 25 jaar geleden aan de slag met het onderzoeken van o.a. Alzheimer en hoopte daar een medicijn tegen te vinden die alzheimer zou uitroeien. Zijn vrouw die ook arts is zei toen al tegen hem maak het je makkelijk en kijk eerst maar eens naar de leefstijl van de mensen. Toch ging hij op onderzoek uit en 25 jaar later was hij er achter dat 36 factoren een rol spelen bij Alzheimer en dat je die dus niet zomaar oplost met een medicijn. Had ik maar naar mijn vrouw geluisterd zei hij na 25 jaar. De oorzaak van Alzheimer en vele andere aandoeningen komt voort uit voeding, stress en toxische belasting was zijn conclusie. Hij heeft nu een speciaal leefstijlprogramma ontwikkeld en dan blijkt dus dat de mensen die daar mee aan de slag gaan Alzheimer doen verminderen of laten verdwijnen.

Zo zie je maar dat we veel serieuzer om moeten gaan met onze leefstijl, en dan beginnen bij ons voedsel. We zullen ons de komende jaren meer moeten gaan bezighouden met het voedingspatroon van mensen. En dan is eigenlijk nog meer bepalend wat we niet eten dan wat we wel eten. En daar bedoel ik mee dat we tekorten oplopen. En dan gaat het vooral om gezonde vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Koolhydraten kunnen we best wat minder op focussen. Die krijgen we in overvloed binnen en mag best wat minder. Daarnaast moeten we anders gaan kijken naar stress. We moeten niet de illusie hebben dat een stressvrij leven bestaat. En dat moet ook helemaal niet. We hebben het nodig om te overleven en het maakt ons sterker. We moeten er beter mee leren omgaan. En wij als therapeut/coach zijn eigenlijk gewoon verplicht om de stress as in ons lichaam te kennen. De HHB as. Dan pas kun je mensen begeleiden in omgaan met stress. En als laatste de toxische belasting en dat is alles wat we per dag binnenkrijgen waar het lichaam niets aan heeft en daar graag weer vanaf wil. We hebben nooit alles in eigen hand. We weten niet wat we allemaal inademen, of hoeveel restanten bestrijdingsmiddelen er in onze groenten zitten, maar we zouden wel zo schoon mogelijk kunnen eten door meer biologische producten te kopen, minder cosmetica te gebruiken, minder bewerkt voedsel te eten.

Er is de komende jaren veel werk te verzetten voor ons als gezondheidstherapeuten. Maar ik ben wel van mening dat samenwerken met reguliere artsen cruciaal is voor het behalen van succes. Er zijn gelukkig steeds meer artsen die het nut inzien van alternatieven. We moeten gaan zoeken naar die verbinding en we moeten oppassen dat wij als alternatieve therapeuten niet te veel gaan versnipperen. Met z’n allen terug naar de basis en vandaar uit de weg omhoog.

Veel succes allemaal in het nieuwe jaar

Jan van den Beukel

Voel je fit Westland