30-03-2023

Veelzijdig oergraan ‘Emmertarwe’

 

Emmertarwe, 'rijst' van Nederlandse bodem, wordt steeds populairder. Dit veelzijdige oergraan is toepasbaar als rijst en als tarwe. Emmertarwe of tweekoren is ontstaan uit een kruising tussen eenkoorn en wilde emmer. In het oude Egypte bakten ze er al brood mee en brouwden ze er bier van. Het brood is gezonder dan tarwe en bevat weinig gluten.

Bij verschillende molens in ons land kun je oergranen(meel) kopen. Emmertarwe is echter wat moeilijker te vinden, wel te bestellen op: www.demolenwinkel.nl en www.bouwhuis.com.
Andere oergranen vind je bij molen De Aeolus in Vaardingen. Bakkers die oergranen gebruiken vind je hier: www.hetbroodvanvroeger.nl/winkels.

Op www.baksels.net/emmerbrood/ én op voedselkollektief.nl/site/blog/gluten-arme-farro-of-emmertarwe/ vind je recepten voor emmertarwebrood. Op laatstgenoemde webpagina staat ook een recept voor emmertarwe(graankorrels), ingezet als rijst. Er wordt gezegd dat de oorspronkelijke Italiaanse pasta's gemaakt werden van emmertarwe. En als je zoekt op 'Egyptisch brood' vind je inspirerende recepten voor authentieke kruidige broden. Iets eenvoudiger om te maken is platbrood, een soort tortilla, die je vervolgens kan vullen met groente. Zie www.eefkooktzo.nl/platbrood-lavash/. Eet smakelijk en gezond!