Economie

Wat betekent ‘economie’ en waarom is een regionale economie belangrijk? Economie is eigenlijk de wetenschap die zich bezighoudt met de keuzes die mensen maken bij de productiedistributie en consumptie van goederen en diensten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen macro-economie, waar vragen naar voren komen over de nationale en wereldwijde economie en micro-economie, dat gaat over het gedrag van bedrijven en consumenten.

Zoals econoom Jaap van Duin uit Maassluis beschrijft in zijn prachtige boek Geschiedenis van het Westland: 'Om te begrijpen waarom de regionale economie zo belangrijk is, is het goed om eerst stil te staan bij wat er in de wereld gebeurt (macro-economisch) om vervolgens de stap te maken naar wat dat betekent voor onze eigen ‘regio’ of ‘streek’.

 

Ontwikkelingen in de wereld

Geldcreatie
Om de verschillende oorlogen en ‘crisissen’ (zoals de Corona-crisis) het hoofd te bieden, is er de afgelopen jaren veel geld bijgedrukt. Dit heeft in combinatie met het steeds verder verlagen van de rente tot torenhoge schulden geleid. Dit maakt het huidige monetaire systeem kwetsbaar.

Inflatie
Ons geld (de euro) is intrinsiek steeds minder waard geworden, onder andere als gevolg van het bijdrukken van geld. In 2022 bedroeg de inflatie 10,0% in Nederland. Dit is nog exclusief de prijsstijging van woningen die stegen met 15,2% in 2021 en nog eens 13,6% in 2022 (Bron: CBS).

Betalen
Als we kijken naar onze uitgaven, dan hebben we in Nederland in principe geen probleem met betalen, zoals we dat wel in andere landen zien. In Nederland worden geen bankrekeningen bevroren of afgesloten zoals in landen als China, Hong Kong, Wit-Rusland of Nigeria. Onder de oppervlakte broeien er echter wel problemen:

 • Voor een groeiende groep Nederlanders wordt het opbouwen van vermogen steeds lastiger: veel jongeren beginnen hun loopbaan met een studieschuld, huizen zijn onbetaalbaar en op spaargeld krijg je geen rente meer. Ze worden ‘slapend’ arm.
 • Wereldwijd lopen staatsschulden op worden deze doorgeschoven naar jongere generaties.
 • Door een voortdurende inflatie verlies je geld. Bij een inflatie van bijvoorbeeld 5% per jaar is je geld over 5 jaar nog maar 77% waard en over 10 jaar 60%.

Als je je geld op een spaarrekening bij een bank hebt staan, heb je een vordering op de bank. Dat gaat goed totdat de bank zelf in de problemen komt, doordat het vertrouwen in deze banken verdwijnt, doordat de euro niet gedekt is door bijvoorbeeld goud.

Central Bank Digital Currency
Centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank, zijn druk bezig om digitale versies van de Euro, de Amerikaanse Dollar en de Chinese Renminbi te ontwikkelen. De digitale versie van de Euro kan naar verwachting in 2026 worden gebruikt. Dit noemen ze CBDC: Central Bank Digital Currency. In China wordt volgend jaar al digitaal geld ingevoerd door de Centrale Bank. Als dit eenmaal is ingevoerd, dan is er mogelijk niet veel reden meer om je geld te laten staan bij welke bank dan ook. Dit kan het verdienmodel van banken flink onder druk zetten. De keerzijde van geld op een rekening bij de ECB (Europese Centrale Bank) is dat contant geld mogelijk verdwijnt en dat de overheid gemakkelijk met elke betaling kan meekijken en je in theorie kan sturen in je uitgaven.

 

Het Westland

Wat kunnen we als vereniging doen in het Westland, in een tijd waarin we te maken hebben met een kwetsbaar monetair systeem, inflatie en een middenstand die het financieel moeilijk heeft?

 1. Een eerste stap
  Een belangrijke eerste stap is het lokaal kopen van producten en diensten. Als geld een regio binnenkomt, verzorgt het gewoonlijk hooguit één of twee lokale transacties. Daarna verdwijnt het alweer uit de gemeenschap. Denk aan iets wat je koopt via Bol.com of Amazon. Het geld verlaat dan direct onze regio. Dat is best zonde. Dankzij een lokaal betaalnetwerk wordt het geld wel vier keer of meer verdiend en weer uitgegeven (bron: De koop lokaal booster, 2021). Het is hetzelfde geld, maar het stimuleert de lokale productie en consumptie een stuk beter. Een belangrijke boodschap hierbij is dat dit bovenal een ‘mindset’ is en dat dit los kan worden gezien van de manier waarop we betalen.
 2. Eigen munt
  Echter, voor het stimuleren van de regionale economie kan regionaal geld wel degelijk een belangrijk instrument zijn in de ‘mindset’. De stap van lokaal geld naar lokaal (digitaal) Crypto geld is daarbij een kleine, maar een belangrijke stap. Het bestaan van een onafhankelijke digitale munt kan zinvol zijn naast de Euro binnen het bestaande monetaire systeem. Een belangrijk kenmerk van Crypto geld is dat je één op één met elkaar betalingen kan verrichten, zonder dat hierbij een bank nodig is. Voor de lange termijn zijn er oneindig veel mogelijkheden die we samen kunnen gaan ontdekken. 

  Nieuw Westland is hard bezig geweest om een stabiele, betrouwbare digitale munt voor de regio te ontwikkelen. En dit is gelukt. De naam van dit ruilmiddel is Kash. Kash is Westlands digitaal geld.
  Het nieuwe ruilmiddel moest voldoen aan een aantal lanceringscriteria zoals vastgesteld door Nieuw Westland. Zo moet er sprake zijn van een decentrale organisatie, de privacy moet gewaarborgd zijn, er moet onderpand zijn ingeregeld zodat de munt altijd inwisselbaar is en er mag geen sprake zijn van een winstmodel.
  Buiten de vormgeving van de munt zijn er apps ontwikkeld binnen Google Playstore en Apple AppStore en is er een zeer gebruiksvriendelijke digitale portemonnee voor onze prachtige munt ontwikkeld: de Greenhood Wallet. 2023 zal het jaar zijn waarin Kash gelanceerd wordt. Iedereen zal in de gelegenheid worden gesteld kennis te maken met Kash. Hiervoor zullen we vanaf juni bijeenkomsten organiseren. Tevens zullen we middels nieuwsbrieven en Telegram zeer regelmatig informatie rond Kash delen en wordt er hard gewerkt aan een eigen website. Daarnaast zal een eigen digitale regiomunt straks ook operabel zijn tussen verschillende regio’s in Nederland waarbij alle gebruikers gemakkelijk euro's kunnen omwisselen voor regiomunten.

Tot slot
Als Vereniging Nieuw Westland zetten we in op een sterk sociaal, zelfredzaam en duurzame regionale economie. We willen bouwen aan een sterke regio en samenwerkingen tot stand brengen. We willen daarmee banen kunnen behouden, nieuwe creatieve projecten stimuleren en winkel-leegstand voorkomen.
Daarom zoeken we consumenten en bedrijven die deel willen nemen aan de regionale economie en deel willen nemen met regionaal- en crypto geld.'


Wil je lid worden van de Kash community? Bekijk de website Kash.nu voor meer informatie of stuur een email naar info@kash.nu