Ander Westlands Onderwijs

 

De wereld is aan alle kanten aan het veranderen, zowel praktisch als op het gebied van bewustwording. De onderwijsbehoefte verandert bij leerlingen, ouders en vakkrachten. In het Westland zijn de volgende scholen in oprichting:

 

1.  B3 basisschool - Vovie:

Vovie Westland wordt Vovie Hodenpijl! Na lang zoeken heeft de werkgroep gevuld met Westlandse en Haagse ondernemende vrouwen de perfecte locatie gevonden dichtbij het Westland. Namelijk bij Op Hodenpijl in Schipluiden. Voor meer informatie bekijk de website www.vovie.nl/hodenpijl. De eerste aanmeldingen voor de school zijn al binnen en op 17 juli is er een informatiebijeenkomst die ook helemaal vol is met ouders, vrijwilligers en andere geïnteresseerden. Wat een inspiratie! Dit motiveert ons team enorm om door te gaan en niet op te geven. Het kan gewoon, en het gebeurt gewoon. De betere wereld creëren wij zelf met onze eigen handen, samen. 

 

2.  Thuisonderwijs - de beLeving:

Samen leren van het leven en elkaar, bij elkaar thuis en midden in de natuur. Leren zonder schoolgebouw, in een huiselijke omgeving. Ontdekken met andere kinderen, hun ouders, je eigen ouders en andere mensen om jullie heen. Jouw eigen unieke leerproces doormaken en tegelijkertijd verbonden zijn met de mensen om je heen. Dat is wat we willen realiseren met “De Beleving”.  Samen met andere gezinnen die vrijstelling hebben van de leerplicht of op een andere manier voor thuisonderwijs hebben gekozen, vormen we een community. In kleine groepen van 3-5 gezinnen (afhankelijk van de hoeveelheid kinderen per gezin en behoefte) komen we meerdere dagen per week samen en ook de grote groep gaat samen tweewekelijks op avontuur. Met en zonder eigen ouders, bij elkaar en op allerlei andere plekken in het Westland en omstreken. 

De ene ouder knutselt graag aan de keukentafel over thema’s, waar de andere ouder graag op avontuur gaat het bos in. De ene ouder houdt van voorlezen of muziek maken, waar de ander goed is in spelletjes doen en sport. De ene ouder heeft een moestuin vol leerzame processen, waar de ander graag hutten bouwt in de achtertuin. De ene ouder vindt het leuk om met kinderen aan grote projecten te werken, de andere bakt elke week samen een taart, koekjes of brood. Zo beleven de kinderen altijd wat anders en leren we met, bij en van elkaar. Ook excursies, workshop of musea kunnen worden ingezet. Grote avonturen, en kleine gezellige momenten en vooral heel veel spelen, want spelen is de aller belangrijkste vorm van leren. 

 

3.  Nieuw vorm te geven ontwikkeling in basis en voortgezet onderwijs:

Het aantal mensen dat opstaat en aangeeft ‘ik wil bouwen aan beter onderwijs’ groeit.

Op 9 juni en 31 augustus jl. kwam een groep bevlogen mensen uit het Westland bijeen. Mensen die werken in het onderwijs, hebben gewerkt in het onderwijs en ouders die allen één gezamelijke deler hebben: de wens naar passender onderwijs voor de huidige en toekomstige generaties. 

Een kleine greep uit hun idealen voor de toekomstige generatie:
- Gelukkige kinderen, leerkrachten en ouders.
- Onderzoekend leren
- Meer holistische benadering
- Minder regels
- Gezonder leren leven en eten
- Groeien door complimenteren en zelf ontdekken.
- leerlijn 4-18 jaar

Zij hebben antwoorden gezocht op de vragen als: Zijn deze wensen te realiseren in het huidige onderwijs of moet hiervoor een nieuwe school opgezet worden? En zo ja, hoe start je een nieuwe school op, wat komt daar allemaal bij kijken? En wat is het verschil tussen een B3 (particuliere) school en een B1 (bekostigde) school in regels, kansen en bedreigingen.
Conrad van Pruijssen van www.deondernemendeschool.nl heeft ons op weg geholpen.

Deze linkjes zijn wellicht interessant voor u: www.deondernemendeschool.nl, https://www.youtube.com/watch?v=ECY_W5vPPYo, www.boekdegelukkigeleerkracht.nl

Binnen de groep ontstond zowel energie om positieve veranderingen binnen het huidige onderwijs door te voeren en de wens om een nieuwe school (De Ondernemende School Westland?) op te zetten. 

De Ondernemende School Westland is een initiatief voor nieuw onderwijs in de regio Westland voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar. 

Om deze droom werkelijkheid te laten worden hebben we een eerste stap gezet en zijn we gestart met het Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs.

Halverwege april verwachten wij het ontwikkellab af te ronden en hopen wij helder te hebben wat de volgende stappen zijn. Wil je op de hoogte gehouden worden, stuur een email naar onderwijs@nieuwwestland.nl

 


 Lopen jullie vast in het huidige schoolsysteem? Of kijk je anders  naar de gezondheidsgevolgen die alle maatregelen van de laatste tijd met zich meebrengen? Wellicht is https://interteach.nl/ dan iets voor je kind. Interteach biedt overal in Nederland passend onderwijs via een digitale leeromgeving. Dus les volgens de leerplicht maar dan in een vertrouwde omgeving voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs.