Ander Westlands Onderwijs

 

De wereld is aan alle kanten aan het veranderen, zowel praktisch als op het gebied van bewustwording. De onderwijsbehoefte verandert bij leerlingen, ouders en vakkrachten. In het Westland (e.o.) zijn de onderstaande nieuwe initiatieven.

 

Op maandag 17 oktober 2022 vindt er een informatieavond plaats waar diverse onderwijs-initiatieven zich zullen presenteren. Locatie en programma volgt nog.
Interesse?  Stuur een email naar onderwijs@nieuwwestland.nl

 

1.  B3 basisschool - Vovie:

Vovie Westland wordt Vovie Hodenpijl! Na lang zoeken heeft de werkgroep gevuld met Westlandse en Haagse ondernemende vrouwen de perfecte locatie gevonden dichtbij het Westland. Namelijk bij Op Hodenpijl in Schipluiden. Voor meer informatie bekijk de website www.vovie.nl/hodenpijl. De eerste aanmeldingen voor de school zijn al binnen en op 17 juli is er een informatiebijeenkomst die ook helemaal vol is met ouders, vrijwilligers en andere geïnteresseerden. Wat een inspiratie! Dit motiveert ons team enorm om door te gaan en niet op te geven. Het kan gewoon, en het gebeurt gewoon. De betere wereld creëren wij zelf met onze eigen handen, samen. 

 


2.  Thuisonderwijs - de beLeving:

Samen leren van het leven en elkaar, bij elkaar thuis en midden in de natuur. Leren zonder schoolgebouw, in een huiselijke omgeving. Ontdekken met andere kinderen, hun ouders, je eigen ouders en andere mensen om jullie heen. Jouw eigen unieke leerproces doormaken en tegelijkertijd verbonden zijn met de mensen om je heen. Dat is wat we willen realiseren met “De Beleving”.  Samen met andere gezinnen die vrijstelling hebben van de leerplicht of op een andere manier voor thuisonderwijs hebben gekozen, vormen we een community. In kleine groepen van 3-5 gezinnen (afhankelijk van de hoeveelheid kinderen per gezin en behoefte) komen we meerdere dagen per week samen en ook de grote groep gaat samen tweewekelijks op avontuur. Met en zonder eigen ouders, bij elkaar en op allerlei andere plekken in het Westland en omstreken. 

De ene ouder knutselt graag aan de keukentafel over thema’s, waar de andere ouder graag op avontuur gaat het bos in. De ene ouder houdt van voorlezen of muziek maken, waar de ander goed is in spelletjes doen en sport. De ene ouder heeft een moestuin vol leerzame processen, waar de ander graag hutten bouwt in de achtertuin. De ene ouder vindt het leuk om met kinderen aan grote projecten te werken, de andere bakt elke week samen een taart, koekjes of brood. Zo beleven de kinderen altijd wat anders en leren we met, bij en van elkaar. Ook excursies, workshop of musea kunnen worden ingezet. Grote avonturen, en kleine gezellige momenten en vooral heel veel spelen, want spelen is de aller belangrijkste vorm van leren. 

3. De Ondernemende School Westland

De ondernemende School Westland is een initiatief voor nieuw onderwijs in de regio Westland voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar.

De droom is het ontwikkelen van een school waar kinderen zich voelen waargenomen en leren vertrouwen op hun eigen wil. Waar onderwijs van nu gegeven wordt in kleine klassen van maximaal 20 kinderen. Door leerkrachten met lef en met ouders die meedoen. Een lerende gemeenschap, waar ieders levensweg serieus genomen wordt.

Om deze nieuwe, door de overheid bekostigde school te kunnen starten, moet bij het Ministerie aangetoond worden dat voldoende ouders dit initiatief steunen. Jij kan hierbij helpen!

Voor meer informatie, zie www.deondernemendeschool-westland.nl of e-mail naar info@deondernemendeschool-westland.nl


4. Leergemeenschap SLOW Maassluis

SLOW Maassluis is een leergemeenschap. Kinderen van 4 t/m 12 jaar leren en ontdekken samen. SLOW staat voor spelen, leren, ontdekken aan de Waterweg. De begeleiders en ouders werken samen om de kinderen in hun leerdoelen te begeleiden. Van ouders vragen we dan ook minimaal een dag in de week op de groep mee te draaien. We vinden het belangrijk dat kinderen kunnen en mogen leren vanuit intrinsieke motivatie. Dus vanuit eigen ideeën en passend bij hun eigen manier van leren. Daarnaast leren ze in onze leergemeenschap veel van en met elkaar. Er is veel tijd en aandacht voor reflectie, en voor de sociaal – emotionele ontwikkeling. Zo creëren oa iedere dag groepsmomenten in de cirkel en houden we coachende gesprekken met de kinderen om de leerdoelen te bepalen, vorm te geven en te evalueren. Samen zijn we ook veel in de buitenlucht te vinden, om te spelen en ontdekken over onszelf en de natuur om ons heen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen ruimte krijgen om hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen, leren door ervaren.  

SLOW is gevestigd in Maassluis, het lokaal is ruim, met oa een ruime keuken en gelegen in een groene omgeving. Gestart in februari 2022 en nu al groeiend naar 16 leerlingen. We zijn een B3 school, dit betekent dat we bestaan zonder financiering vanuit de overheid en dat we kosten samen met de aangesloten gezinnen dragen. 

Wil je meer weten over SLOW? Je kunt ons volgen op instagram (@s.l.o.w.maassluis) of mailen naar info@slowmaassluis.nl 


 Lopen jullie vast in het huidige schoolsysteem? Of kijk je anders  naar de gezondheidsgevolgen die alle maatregelen van de laatste tijd met zich meebrengen? Wellicht is https://interteach.nl/ dan iets voor je kind. Interteach biedt overal in Nederland passend onderwijs via een digitale leeromgeving. Dus les volgens de leerplicht maar dan in een vertrouwde omgeving voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs.